Αγγλία

Στην Αγγλία οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) έφτασαν κατά την Εποχή των Παγετώνων ,όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη και η Βρετανία ήταν συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που έχτισαν τα αρχαία μεγαλιθικά μνημεία του Stonehenge και του Avebury.

Το 55–54 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας έφτασε στις ακτές της Βρετανίας, αλλά χάρη στην αντίσταση των ανταρτών και τις κακές καιρικές συνθήκες, η κατάκτησή του δεν ήταν επιτυχής. Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, το 43 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή και άρχισε η ρωμαϊκή εποχή της Βρετανίας.

Οι Ρωμαίοι έμειναν στη Βρετανία για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Σε ορισμένα μέρη της χώρας αντιμετωπίστηκαν με εξέγερση και αντίσταση, αλλά σε πιο ειρηνικές περιοχές ιδρύθηκαν πόλεις, κατασκευάστηκαν βίλες και αναπτύχθηκε ένα δίκτυο δρόμων που μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και σήμερα. Και το 122 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Αδριανός, επισκεπτόμενος τη Βρετανία, διέταξε να χτιστεί το περίφημο τείχος του

Οι Ρωμαίοι σταδιακά εγκατέλειψαν τη Βρετανία τον 5ο αιώνα καθώς η Αυτοκρατορία τους κατέρρεε και χρειάζονταν λεγεώνες για να προστατεύσουν τη Ρώμη.

Με την αποχώρηση των Ρωμαίων, οι Κέλτικες φυλές άρχισαν πάλι να μάχονται μεταξύ τους και ένας από τους τοπικούς αρχηγούς είχε την όχι και τόσο φαεινή ιδέα να ζητήσει βοήθεια από μερικές γερμανικές φυλές από το βόρειο τμήμα της σημερινής Γερμανίας και νότια της Δανίας. Αυτοί ήταν οι Angles, οι Saxons και οι Jutes, που έφτασαν τον 5ο και 6ο αιώνα.

Οι γερμανικές φυλές δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τον αγώνα, και αντίθετα ένιωσαν αρκετά δυνατές για να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα για τον εαυτό τους, πράγμα που έκαναν, απωθώντας όλες τις κελτικές φυλές στην Ουαλία και την Κορνουάλη και ιδρύοντας τα αντίστοιχα βασίλειά τους. Kent (οι Jutes), Essex, Sussex και Wessex (οι Σάξονες) και βορειοανατολικά η Anglia, Mercia και Northumbria (οι Angles). Αυτά τα 7 βασίλεια, που κυριαρχούν σε όλη την Αγγλία από το 500 έως το 850 περίπου μ.Χ., ήταν αργότερα γνωστά ως αγγλοσαξονική επαρχία.

Οι Δανοί εισέβαλαν στη βορειοανατολική Αγγλία, από το Northumerland μέχρι την Ανατολική Αγγλία, και ίδρυσαν ένα νέο βασίλειο γνωστό ως Danelaw. Μια άλλη ομάδα Δανών κατάφερε να καταλάβει το Παρίσι και να λάβει μια παραχώρηση γης από τον βασιλιά της Γαλλίας το 911. Αυτή η περιοχή έγινε Δουκάτο της Νορμανδίας και οι κάτοικοί της ήταν οι Νορμανδοί (από το «North Men» ή «Norsemen», άλλος όρος για «Βίκινγκ»).

Οι εξήμισι αιώνες μεταξύ του τέλους της ρωμαϊκής κυριαρχίας και της Νορμανδικής κατάκτησης είναι από τους σημαντικότερους στην αγγλική ιστορία. Αυτή η μακρά περίοδος είναι επίσης μια από τις πιο δύσκολες στην κατανόηση – γι’ αυτό και παραδοσιακά ονομάζεται «Σκοτεινοί Αιώνες».

Ωστόσο, ένα βασίλειο της Αγγλίας εμφανίστηκε σε αυτούς τους αιώνες, και μαζί του μια νέα «αγγλική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ο ηχηρός θρίαμβος του Δούκα Γουίλιαμ της Νορμανδίας επί του βασιλιά Χάρολντ στη μάχη του Χάστινγκς το 1066 σηματοδότησε την αυγή μιας νέας εποχής. Η ανατροπή του σαξονικού βασιλείου της Αγγλίας επρόκειτο να μεταμορφώσει τη χώρα που κατέκτησαν οι Νορμανδοί, από τον τρόπο οργάνωσης και διακυβέρνησής της στη γλώσσα και τα έθιμά της – και ίσως το πιο ορατό σήμερα, την αρχιτεκτονική της.

Αυτή ήταν επίσης μια περίοδος αναταραχών και αλλαγών, μια περίοδος εξέγερσης, εμφυλίου πολέμου, καταστροφικής πανούκλας και βασιλικών αναταραχών.

Η νίκη του Ερρίκου Ζ’ εναντίον του Ριχάρδου Γ’ στη Μάχη του Μπόσγουορθ τερμάτισε τους ταραχώδεις Πολέμους των Ρόδων και ξεκίνησε τη δυναστεία των Τυδόρ – πιθανώς την πιο διάσημη βασιλική οικογένεια στην αγγλική ιστορία.

Η χώρα υπέστη τεράστιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της βασιλείας τριών γενεών μοναρχών Tudor. Ο Ερρίκος VIII εγκαινίασε μια νέα κρατική θρησκεία και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κράτους συνέπεσε με την ανάπτυξη μιας ξεχωριστής αγγλικής κουλτούρας.

Η εποχή του Stuart ξεκίνησε όταν ο James I, ο οποίος ήταν επίσης ο James VI της Σκωτίας, διαδέχθηκε την Elizabeth I. Είχε πεθάνει άτεκνη το 1603. Η άνοδος του James στο θρόνο συγκέντρωσε τα δύο μακροχρόνια αντιμαχόμενα έθνη της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Η περίοδος Stuart γνώρισε έντονες θρησκευτικές και πολιτικές συγκρούσεις, οι οποίες μετατόπισαν την εξουσία από τη μοναρχία στο κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, οι ανακαλύψεις και οι καινοτομίες μεταμόρφωσαν την επιστήμη, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή.

Όταν η βασίλισσα Άννα πέθανε το 1714 χωρίς να έχει παιδιά, οι Γερμανοί Αννόβεροι προσλήφθηκαν για να τη διαδεχθούν. Αυτό ξεκίνησε τη γεωργιανή εποχή – που πήρε το όνομά του από τους τέσσερις πρώτους βασιλιάδες των Χανοβάριων, που όλοι ονομάζονταν Γεώργιος.

Αυτή η περίοδος είδε τη Βρετανία να καθιερώνεται ως διεθνής δύναμη στο κέντρο μιας επεκτεινόμενης αυτοκρατορίας και η επιτάχυνση της αλλαγής από τη δεκαετία του 1770 και μετά την έκανε το πρώτο βιομηχανοποιημένο έθνος στον κόσμο.

Η βασίλισσα Βικτώρια ήρθε στον θρόνο όταν ήταν μόλις 18 ετών. Κυβέρνησε τη Βρετανία για πάνω από 60 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς βασιλείας, η χώρα απέκτησε άνευ προηγουμένου δύναμη και πλούτο. Η εμβέλεια της Βρετανίας επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της αυτοκρατορίας, της πολιτικής σταθερότητας και των επαναστατικών εξελίξεων στις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Πολλά από τα πνευματικά και πολιτιστικά επιτεύγματα αυτής της περιόδου είναι ακόμα μαζί μας σήμερα.

Ο 20ός αιώνας είδε δύο παγκόσμιους πολέμους να καταλύουν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δραματικών βελτιώσεων στην υγεία και την εκπαίδευση. Το αυτοκίνητο εισέβαλε στην πόλη και την εξοχή, μεταμορφώνοντας και τα δύο, και η Βρετανία δεν κυβερνούσε πλέον το ένα τρίτο του πλανήτη.

Σήμερα, η αγγλική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες. Οι κύριες βιομηχανίες είναι τα ταξίδια, η εκπαίδευση, η μουσική ,τα αυτοκίνητα κύρους, μόδα και παραδόξως για κάποιους το φαγητό όπως τσάι, μπισκότα, σοκολάτες και μαρμελάδα.

Αξίζει να δείτε :

  • Το Stonehenge στο Wiltshire.
  • Τα ρωμαϊκά λουτρά και την γεωργιανή πόλη του Bath.
  • Το Βρετανικό μουσείο την Εθνική Πινακοθήκη και τον Πύργο του Λονδίνου στο Λονδίνο.
  • Το York Minster και Ιστορικό Yorkshire.
  • Το κάστρο του Windsor στο Berkshire.
  • Τον ζωολογικό κήπο του Chester.
  • Το Lake District National Park στην Κουμπριά.
  • Τον καθεδρικό ναό του Canterbury.
  • Το Liverpool και τους Beatles.
  • Το Eden Project στην Κορνουάλη.
  • Το κάστρο του Warwick στο Warwickshire.
  • Στο Gloucestershire τα λεγόμενα The Cotswolds.
  • Το κάστρο του Durham στο Durham.
  • Στην Βόρεια Αγγλία Το Τείχος του Αδριανού.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο